Štětí

Město Štětí leží na pravém břehu Labe 50 km severně od Prahy, v polovině cesty mezi Mělníkem a Litoměřicemi. Spolu s devíti obcemi má okolo 8 000 obyvatel. K dominantám města patří bájná hora Říp na jedné a sopečný Špičák na druhé straně. První historická zmínka o městě pochází z roku 1314. V roce 1848 byl zřízen poštovní úřad, 1850 Okresní soud a berní úřad, pro nějž byla postavena budova dnešní radnice. V roce 1869 byl postaven cukrovar a v roce 1871 uvedena do provozu železniční dráha. V roce 1920 byla na břehu Labe zprovozněna velká koželužna. 

Poměrně rozmanité množství přístupových dopravních cest vedlo v roce 1949 k rozhodnutí postavit ve Štětí velký papírenský kombinát, v té době největší ve Střední Evropě. Po roce 1992 měnila papírna několikrát zahraničního majitele, dnes mají různé provozy jiné, z nichž dominantní je společnost Mondi Štětí a.s. Život města je značně ovlivněn tímto partnerem, dříve hlavně v oblasti životního prostředí, dnes díky vzájemné spolupráci. Papírna přistoupila na masivní opatření v oblasti životního prostředí, zvláště v oblasti emisí a zápachu a má nemalý podíl na tom, že dnes je Štětí městem pěkným, rozkvetlým, čistým a nepáchnoucím. 

V oblasti kultury vládne hudba, mimo jiné Severočeská harmonie Štětí a mažoretkové skupiny. Díky jejich působení pod křídly závodu vznikl roku 1969 ve Štětí jeden z největších festivalů dechových orchestrů v republice (FEDO). I po převzetí městem má orchestr stále kolem 65 členů a mažoretky několika věkových kategorií. Tradice mažoretek (od r. 1973) vedla k založení dalších kvalitních sdružení. Stejně jako festival konaný na konci června každého sudého roku se sjíždějí kapely z Evropy i ze světa (Japonsko, USA), tak i naše Severočeská harmonie s mažoretkami jsou častými návštěvníky festivalů. 

Zhruba 2 km od Štětí je vybudován umělý veslařský kanál Labe aréna, který díky svým parametrům se řadí mezi šest nejkvalitnějších drah světa. Jsou zde často pořádány vrcholné světové soutěže ve vodních sportech a rybolovné technice. Při případné olympiádě splňuje již dnes toto sportoviště olympijské parametry. 

Okolní lesy navazují na CHKO Kokořínsko a jsou rájem houbařů. Mezi Štětím a blízkým Liběchovem je několik zajímavých skalních útvarů, jimž dominují skalní Čertovy hlavy sochaře Levého. Pro cykloturisty je připravena slušná síť cyklostezek.

NOVÝ VSTUPENKOVÝ SYSTÉM JIŽ V PROVOZU! - vstupenky můžete zakoupit či rezervovat online na http://www.kiz.steti.cz/ , nebo si stáhněte do svého mobilu appku na Google Play a App Store (viz.  http://budicheck.eu/ ). Upozorňujeme diváky, že díky více možnostem online platby (kartou, převodem, v mobilu), je omezena délka rezervace na 48 hodin, platnost rezervace vám přijde v potvrzovací zprávě. Vstupenky si kupte včas z pohodlí vašeho domova.

Zakoupenou vstupenku je návštěvník povinen ihned zkontrolovat, pozdější reklamace se nepřijímají. Zakoupené vstupenky se zpět nepřijímají ani nevyměňují. V případě ztráty či poškození se náhradní vstupenka neposkytuje.

Předprodej vstupenek http://www.kiz.steti.cz/

KINO Štětí – digitální 3D

plakáty s akcemi jsou umístěny dole pod fotografiemi prezentace města..

Plesová sezóna 2024:

30. 3.              Radouňský babský bál

KULTURNÍ STŘEDISKO MĚSTA ŠTĚTÍ

tel./fax: 416 812 401, www.steti.cz

Připravujeme na měsíc duben:

  9. 4.              Jarní koncert Severočeské harmonie Štětí – sál KS

  9. 4.               O perníkovém srdci a čarodějné knize – DAP Praha – kino

11. 4.              Kvartet – Divadlo Bez zábradlí – kino

                        účinkují: V. Freimanová, J. Švandová, R. Hrušínský a Z. Žák

13. 4.              Hobby Dance - soutěž v tanci – sál KS

14. 4.              Sváťovo loutkové dividloO perníkové chaloupce – kino

15. 4.              Společenské odpoledne pro seniory – sál KS

17. 4.              Mezinárodní den památek a historických sídel – Štětí

28. 4.              Zahájení turistické sezóny s loupežníkem Štětkou – Stračí

30. 4.              Pálení čarodějnic s ohňostrojem – lampiónový průvod městem a ohňostroj

hasičský sbor kaplička kostel lékař možnost rybolovu policejní služebna vodní sporty cyklostezka, cykloturistika možnost koupání

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí



Kontakty

Kraj: Ústecký kraj

Okres: Litoměřice

Telefon: 416 812 814

Email: mesto@steti.cz

Web: www.steti.cz