Vyškov

Moderní dvacetitisícové město s bohatou historií a řadou možností, jak trávit volný čas. Přesně takový je jihomoravský Vyškov. Leží na řece Hané, asi 30 km severovýchodně od Brna.

První písemná zmínka o Vyškově pochází z roku 1141 z pera olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka. Výhodná poloha na křižovatce obchodních cest z Brna na Olomouc a Kroměříž a péče olomouckých biskupů předurčovala Vyškovu rozkvět a bohatství. Ze stejného důvodu však město zasáhlo několik válečných konfliktů: kolem roku 1423 Vyškov dobyli husité, o půlstoletí později byl vypálen za válek uherských vojskem krále Jiřího z Poděbrad a v 17. století během třicetileté války jej dvakrát obsadili a vyplenili Švédové.

Stavebně velmi pozitivně zasáhl do dějin města ve druhé polovině 15. století olomoucký biskup Tas Černohorský z rodu Boskoviců. Největšího rozkvětu dosáhl Vyškov koncem 17. století za panství biskupa Karla z Lichtenštejna, kdy byl díky svému zámku se zahradou dokonce označován jako „moravské Versailles“. Tuto slavnou epochu však ukončil v roce 1753 mohutný požár, při kterém shořelo téměř celé město. O zhruba 150 let později, v roce 1917, postihl Vyškov další velký požár, tentokrát byl zasažen střed města. Přes tyto černé dějinné okamžiky, k nimž je potřeba počítat i bombardování za 2. světové války, si srdce Vyškova dodnes zachovalo svůj starobylý ráz.

Ve Vyškově je dochována řada historických památek. Dominantou typického trojúhelníkového náměstí je renesanční radnice z roku 1569 s 57 metrů vysokou věží. Dále náměstí zdobí mariánský morový sloup z roku 1718, který připomíná morové epidemie, které v kraji řádily v letech 1713-1714. Významnou památkou na náměstí je i barokní kašna s motivem Ganymeda sedícího na orlu. Zbytky kamenného historického opevnění pocházejí z 15. století. V okolí náměstí lze navštívit kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl v 18. století přestavěn z původní pozdně gotické stavby do barokní podoby. Zajímavá je určitě také kaple sv. Anny jako jediná dochovaná pozdně gotická stavba z 16. století nebo raně barokní kapucínský kostel postavený roku 1617, který je typickým reprezentantem sakrální architektury kapucínského řádu. K Vyškovu také neodmyslitelně patří zámek, který byl přestavěn z gotického hradu a do současné podoby přebudován ve druhé polovině 17. století. K zámku patří zámecká zahrada s lodžií ze 17. století. V současnosti je zámek sídlem Muzea Vyškovska, které nabízí k prohlídce jak stálé expozice (historické, přírodovědné, archeologické, národopisné, umělecké), tak i aktuální tematické výstavy.

Současný Vyškov nabízí návštěvníkům vedle pohledů do historie také mnoho dalších atraktivních možností, jak zde prožít příjemné chvíle. Od roku 1965 je v centru města Vyškova otevřen ZOO PARK zaměřený na chov domácích a hospodářských zvířat z celého světa. Zejména děti ocení tzv. „Babiččin dvoreček“, kde návštěvníci přicházejí do přímého kontaktu s chovanými zvířaty. Součástí ZOO PARKU je také environmentální centrum Hanácký statek. Prohlédnout si zde můžete repliku hanáckého stavení z 19. století, dobové zemědělské stroje i vlastní expozici centra s interaktivními prvky. Velkou atrakcí Vyškova je DINOPARK s řadou modelů prehistorických zvířat, kinosálem a hřištěm pro děti. V těsné blízkosti areálu DinoPark se nachází vyškovská hvězdárna, kde můžete mít každé úterý a pátek hvězdy na dosah.

Příznivce staré vojenské techniky určitě zláká návštěva Muzea Letecké a pozemní techniky. Mezi nejstarší exponáty muzea patří části havarovaných letounů v průběhu 2. světové války. A jak po náročném dni ve Vyškově nejlépe relaxovat? Moderní AQUAPARK nabízí krytý i letní areál. V krytém areálu si můžete zaplavat v plaveckém bazénu, užít si legraci na dvou tobogánech, vyzkoušet si divokou řeku, zcela novou vířivou vanu, finskou saunu, parní saunu i masážní lavice. Venkovní areál aquaparku navíc prošel v letech 2020-2021 důkladnou rekonstrukcí. Díky ní získal nejen novou nerezovou vanu, ale i další atraktivní vodní lákadla.

Tak už nemeškejte a přijeďte si všechna tato lákavá místa užít osobně.

 https://www.instagram.com/tic_vyskov/.

autoservis banka benzinová stanice čerpací stanice LPG dálnice kostel krytý bazén lékař nemocnice odtahová služba parkoviště policejní služebna pošta směnárna sportovní létání taxislužba veterinář autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika hotel informace možnost koupání možnost ubytování muzeum pension pivnice prodejna potravin restaurace tenis vlakové spojení zoologická zahrada

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Firmy v obci a jejim okolí



Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Vyškov

Telefon: 517 301 310

Telefon: 517 301 312

Telefon: 517 301 313

Email: infocentrum@meuvyskov.cz

Web: www.vyskov-mesto.cz

Web: www.ticvyskov.cz

Web: www.facebook.com/TuristickeInformacniCentrumVyskov

Web: https://www.instagram.com/tic_vyskov/.