Chýnov

Město Chýnov leží 12 km východně od Tábora. První písemná zmínka o Chýnově se váže k roku 981. Byl pomezním hradem panství knížete Slavníka. Po vyvraždění Slavníkovců se stávají majiteli Chýnova Přemyslovci a od roku 1250 patřil Chýnov pražskému biskupství a konaly se zde trhy. Za arcibiskupa Arnošta z Pardubic byla přestavěna tvrz na nový hrad a založeno mnoho rybníků. R. 1413 se Chýnov dostal z církevního majetku a měnil majitele, až r. 1719 připadl rodu Schwarzenbergů. R. 1903 povýšil císař František Josef I. městys Chýnov na město a udělili mu znak, který navrhl prof. August Sedláček. Titul města byl obnoven r. 1994.

Římskokatolický kostel Nejsvětější Trojice byl založen v r. 995 a v 17. stol. rozšířen a přestavěn v barokním stylu.

Nejslavnějším rodákem byl secesní sochař, malíř a architekt Mistr František Bílek, jehož ateliér můžete navštívit. Náhrobky vytvořené Fr. Bílkem a jeho žákem Karlem Gabrielem uvidíte na místním hřbitově.

3 km od Chýnova se nachází Chýnovská jeskyně. Díky své geologické stavbě patří mezi světové unikáty. Krápníková výzdoba je nahrazena vrstvami krystalických vápenců a amfibolitů nejrůznějších barev a tvarů.

Pravidelně každý rok na začátku září můžete v parku před základní školou navštívit dechovkový festival pořádaný kapelou Muzikanti z jižních Čech a milovníci motorek si jistě nenechají ujít vyhlášené závody motocyklů do Strmého vrchu.

Ve městě žije asi 2000 občanů. Služby v obci zajišťuje kolem 50 soukromých podnikatelů. Je zde pošta, ZŠ, MŠ, zdravotní středisko. Dobré spojení autobusem i vlakem.

Chýnov nabízí řadu sportovních využití: fotbalové hřiště, volejbalové hřiště, beach volejbalové hřiště, víceúčelové hřiště s umělým povrchem, tenisové kurty, vodní nádrž, venkovní fitnes a bowling.

Ubytování poskytují: Ubytovna TJ Sokol Chýnov, www.pensionchynov.cz, Nádražní 316, tel.: 720 526 213, Penzion Pacovka, www.penzionpacovka, tel.: 775 230 970.

Pronájem chalupy: Chýnov – Záhostice, tel.: 728 751 533

 

Členem mikroregionů

Svazek obcí mikroregionu Táborsko

autoservis benzinová stanice hasičský sbor houbaření kadeřnictví kavárna, cukrárna kosmetika kostel kuželky lékárna lékař parkoviště pěší turistika policejní služebna pošta telefon veřejný internet veterinář WC autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika galerie jeskyně možnost ubytování pivnice restaurace vlakové spojení zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí





Kontakty

Kraj: Jihočeský kraj

Okres: Tábor

Telefon: 381 297 025

Email: podatelna@chynov.eu

Web: www.chynov.cz