Rychnov nad Kněžnou

Město Rychnov nad Kněžnou je díky své poloze často nazýváno „Branou do Orlických hor“. Malebná krajina, historické památky města, ale i nadále žijící odkazy známých osobností jsou jako stvořené pro návštěvu města. 

Dominantou Rychnova je barokní Kolowratský zámek, ve kterém se nachází zámecká obrazárna s bohatou sbírkou obrazů evropských i českých malířů, převážně barokních. Součástí zámeckého komplexu je také kostel Nejsvětější Trojice, jehož průčelí je dílem architekta J. B. Santiniho – Aichla,  a dále renesanční zvonice, ve které se nachází 3. největší zvon v Čechách – Kryštof. (www.kolowrat.com)

V centru města na Starém náměstí upoutá pozornost klasicistní budova radnice, kde žila a v roce 1825 dopsala svou Domácí kuchařku slavná česká spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová.  V autentických prostorách radnice dnes můžete navštívit Muzeum hraček i expozici o M. D. Rettigové.  Ve třech místnostech se nachází hračky z let 1880 – 1980 převážně české a československé výroby. Chlapecké hračky jsou především technické – stavebnice, stolní hry, vláčky aj., dívčí hračky jsou zastoupeny hlavně panenkami a kočárky. Zcela unikátním souborem je kolekce pokojíčků. (www.muzeumhracek-rk.cz)

Ze Starého náměstí vede Palackého ulice, dříve Židovská. V ní stával rodný dům nejslavnějšího rychnovského rodáka Karla Poláčka – spisovatele a novináře. Nachází se tu také synagoga, která dnes slouží jako Židovské muzeum Podorlicka a památník Karla Poláčka.

Další expozice je možné shlédnout v Muzeu a galerii Orlických hor. Hlavní výstavní prostory muzea, stejně jako galerie se nachází v druhém patře Kolowratského zámku. V Galerii jsou k vidění mimo nejrůznějších sezónních výstav i stálé expozice věnované malířům Orlických hor.

Plachetkův památník – Památník Karla Plachetky na Jiráskově ulici představuje ucelenou ornitologickou sbírku obsahující zástupce 255 ptačích druhů. Sbírka je výsledkem celoživotní práce K. Plachetky a v Rychnově je vystaveno přes 700 preparovaných exemplářů.

Současné město žije bohatým společenským i kulturním životem. Důkazem toho jsou již tradiční, pravidelně konané akce, z nichž nejvýznamnější je festival Poláčkovo léto, dále pak Swingový festival, či tradiční výstava betlémů. O letních prázdninách se malí i velcí mohou těšit na Pohádkové pátky, Putování se Zilvarem či Rychnovský jarmark. Na podzim se mohou těšit obdivovatelé akvarijních a terarijních živočichů na výstavu AkvaEXPO. 

Městské informační centrum, Staré náměstí 68, Rychnov nad Kněžnou  

https://www.facebook.com/MestskeInformacniCentrumRychnovNadKneznou/

 

AKCE POŘÁDANÉ VE MĚSTĚ RYCHNOV NAD KNĚŽNOU NAJDETE NA:

https://www.rychnovsko.info/kalendar-akci

 

Členem mikroregionů

Mikroregion Rychnovsko

autoservis benzinová stanice kaplička kostel míčové hry, sportoviště minigolf, dráhový golf pošta sauna WC autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika hotel informace možnost koupání možnost ubytování muzeum pivnice prodejna potravin tenis víceúčelové hřiště vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Firmy v obci a jejim okolí








Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Rychnov nad Kněžnou

Telefon: 494 539 028

Telefon: 494 539 027

Email: mic@kulturark.cz

Web: www.rychnovsko.info

Web: www.rychnov-city.cz