Lenora

Obec Lenora se nachází v údolí Teplé Vtavy na Šumavě asi 15 km jižně od města Vimperk v nadmořské výšce 765m. Lenora vznikla v roce 1834 jako osada kolem nové sklářské huti. Sklářskou tradici připomíná expozice historického skla v místním sklářském muzeu. Mezi významné turistické atrakce v obci patří veřejné pečení chleba v historické peci a technická památka krytý dřevěný most, který sloužil k manipulování plaveného dřeva z okolních boubínských lesů.

Lenorskou sklárnu založil Jan Meyer v roce 1834. Postavená sklářská huť byla pojmenována po Eleonoře, manželce majitele panství Jana Adolfa Schwarzenberka, Eleonorenhain, v českém překladu znamená tento výraz "Eleonořin háj". Později byl název počeštěn do nynější podoby. Sklárna ukončila výrobu v roce 1995 po neúspěšné privatizaci. Od té doby se mění vlastníci a z kdysi světově proslavené sklárny zůstávají pouze ruiny.

Lenora je důležitým centrem pro turisty. Je východiskem pro výlety na Boubín, vodáci zde začínají sjíždět Vltavu, Lenorou prochází šumavská cyklomagistrála č.33 (Železná Ruda - Vyšší Brod).Výhodou je dobré dopravní spojení vlakem i autobusem.Vltava také nabízí bohaté rybářské zážitky při lovu pstruhů a lipanů. V zimě je zde napojení na běžecké lyžařské stopy. Vedle prohlídky sklářského muzea můžete navštívit malou sklářskou huť, nebo brusírnu skla.

 

 

 

 

 

 

 

28.07.2012 Lenorská slavnost chleba

http://www.lenora.cz/lenora/ou/user/deska/2012/Slavnost%20chleba%202012.pdf

28.07.2012 Soutěž o nejlepší koláč

http://www.lenora.cz/oulenora/fr.asp?tab=oulenora&id=828&burl=

Lenorská slavnost chleba se koná každou poslední sobotu v měsíci. 

 

kostel autobusové spojení pivnice prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Jihočeský kraj

Okres: Prachatice

Telefon: 388 438 804

Email: obec@lenora.cz

Web: www.lenora.cz