Černčice

Obec Černčice leží 4 km od Nového Města nad Metují v podhůří Orlických hor. Součástí obce jsou dvě osady, Osíček a Homole. Nejvyšším bodem je les Horka 324 m.n.m. Nejnižším bodem je Mlýnský náhon řeky Metuje, který protéká obcí a tvoří přirozenou hranici s obcí Nahořany.

Malebná vesnička s téměř 500 obyvateli má svoji bohatou historickou minulost. Archeologicky bylo zjištěno osídlení od doby kamenné až po středověk. První lidé se zde usídlili již před mnoha tisíci lety a množství archeologických nálezů v posledních letech stále narůstá. První písemná zmínka o obci je z roku 1318, kdy je majitelem černčické tvrze Arnošt z Talmberka a z Černčic. Jan Černčický z Kácova, oblíbenec krále Vladislava II. a zakladatel blízkého Nového Města nad Metují, prodal své panství kolem roku 1527 Pernštejnům. Charakteristickou dominantou Černčic je kromě kostela také věž z r. 1613, postavená za Rudolfa Štubenberka.

Údolí řeky Metuje přímo vybízí k romantickým procházkám a výletům na kole. Jedinečný je také výskyt lilie zlatohlavé.

autoservis dětské hřiště fotbalové hřiště houbaření chráněnná krajinná oblast kadeřnictví kosmetika kostel pěší turistika sportovní hala veřejný internet zvonička autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost koupání prodejna potravin restaurace tenis víceúčelové hřiště vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Náchod

Telefon: 491 475 121