Litoměřice

 

Litoměřice, perla severních Čech. Na soutoku řek Labe a Ohře, v malebné části Českého středohoří, leží jedno z nejstarších a nejkrásnějších českých měst. Je jím královské město Litoměřice, jehož historickou slávu Vám jako němí svědkové připomenou gotické, renesanční i barokní stavby, chráněné v městské památkové rezervaci, která je ohraničena z velké části dochovaným gotickým opevněním. Domy okolo náměstí, historická sklepení, mnohé kostely, muzea, několik galerií a mnoho dalších zajímavých míst láká k návštěvě.

Nevynechejte přitom hradební parkány, kde klid a výhled na staré Litoměřice s Dómským pahorkem či na panorama Českého středohoří s Hazmburkem a památnou horou Říp vám zjeví, proč tento kraj tolik miloval Karel Hynek Mácha. Konec konců právě slavný český básník Vám bude průvodcem, pokud se vydáte po turistických atraktivitách města s pomocí chytré mobilní aplikace GEOFUN, s níž „zabloudíte“ například i do Máchovy světničky, v níž český romantik na konci svého života žil a tvořil.

Využít můžete i služeb průvodce a vydat se v jeho doprovodu na komentovanou prohlídku města. Pokud budete chtít pohlédnout na město z výšky, vystoupejte na věž Kalich nebo věž katedrály sv. Štěpána. Navštívit můžete i litoměřické podzemí, do něhož vstoupíte vinárnou Radniční sklípek, nebo podzemní expozici Důl Richard v proměnách času, jež mapuje historii i současnost dolu nacházejícího se na nedalekém vrchu Bídnice. Oblíbeným místem bývá i Dílna ručního papíru, nebo obzvláště pro děti vhodná výstava marionet ve věži, jež je součástí hradebního opevnění. Další místo, které nesmíte v Litoměřicích minout, je muzeum Křišťálový dotek. A muzeum je to velmi unikátní, můžete se zde totiž dotknout až tří desítek autentických otisků dlaní slavných osobností, které z českého křišťálu vytvořil sklář Jan Huňát. Svůj otisk zde zanechali: Sir Nicholas Winton, Václav Havel, Jaromír Jágr, Ivan Lendl, Madeleine Albrightová, Věra Čáslavská, Arnošt Lustig, Steven Seagal, Anastacia, Ringo Starr a mnoho dalších významných osobností.

Litoměřice ale nejsou jen městem bohaté historie, ale i městem kultury a sportu. Můžete využít širokou škálu nabídky kulturních a sportovních zařízení, nebo některou z výstav konanou na Zahradě Čech.

Stejně jako vyhlídková věž Kalich je i hrad jednou z dominant historického jádra města. Nachází se pouze několik desítek metrů od Mírového náměstí. Srdcem zásadním způsobem rekonstruovaného objektu pocházející ze 13. století je moderní expozice, která je turistickou atrakcí nejen pro milovníky dobrého vína. Zájemci mohou navštívit i degustační prostory s původní kamennou dlažbou a klenutými stropy navazujícími na sklepní prostory, v nichž se nachází archiv vín. Zásluhou hradu se Litoměřice stávají centrem kongresové turistiky. Umožňuje to moderně vybavený konferenční sál se zachovalými gotickými artefakty. Architektonicky zajímavě je řešeno foyer, které kromě jiného slouží i jako výstavní síň. Atraktivní prostory nabízí i salonek propojený s historickým monumentem kaple ze 14. století, ve které se dle dochovaných historických pramenů modlil i král Karel IV.

Co říci na závěr? Snad jen to, že Litoměřice jsou městem, které stojí za to navštívit.

Více informací na www.litomerice.cz

Akce na Zahradě Čech:  https://www.mkz-ltm.cz/zahradacech/

Přehledný kalendář akcí v Litoměřicích: https://www.litomerice.cz/kalendar-akci

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Firmy v obci a jejim okolí




Kontakty

Kraj: Ústecký kraj

Okres: Litoměřice

Telefon: 416 916 440

Email: info@litomerice.cz

Web: www.litomerice.cz

Web: https://www.mkz-ltm.cz/zahradacech/

Web: https://www.litomerice.cz/kalendar-akci