Radim

Obec Radim se nachází v okrese Jičín, kraj Královéhradecký, zhruba 6 km severovýchodně od Jičína, na okraji Jičínské kotliny, v úrodné denudační sníženině (průměrná výška 300 m n. m), která je otevřená v jižním a západním směru a zvolna se svažuje k jihu. Na severní straně tvoří dominantu vrchy Kumburk (642 m n. m.) a Bradlec (547 m n. m.) se zříceninami středověkých hradů; na západním obzoru se vypíná vrch Zebín (399 m n. m.) a Veliš (429 m n. m.), mezi kterými je v jihozápadním směru situováno okresní město Jičín.[1] Obec je, spolu s dalšími 14 obcemi, součástí mikroregionu Svazek obcí Brada, který vznikal od roku 2003.

Kromě Radimi jsou v něm sdruženy obce Brada-Rybníček, Dílce, Holín, Jinolice, Kbelnice, Kněžnice, Libuň, Podůlší, Soběraz, Dřevěnice, Ostružno, Újezd pod Troskami a Zámostí-Blata.

Ves Radim získala své jméno podle Radimova dvora. Nejstarší zpráva o ní je z roku 1360, kdy její dolní část vlastnil Zdeněk z Radimi a horní část držel roku 1362 Půta z Turwova, společně s panstvím Bradlec.

Tvrz v Radimi je písemně doložena teprve roku 1607, kdy Jan Rudolf Trčka z Lípy prodával panství Zikmundovi Smiřickému ze Smiřic a kdy zde byl ještě panský dvůr a kovárna. Z pobělohorských konfiskací získal kumburské panství Albrecht z Valdštejna, který roku 1617 na svých moravských panstvích založil kartuziánský klášter.

Významné osobnosti:

Josef Váchal (1884-1969) - malíř, řezbář, grafik, spisovatel, žil a tvořil od roku 1940 na rodinném statku své životní družky Anny Mackové ve Studeňanech. Je pochován na hřbitově v Radimi.

Anna Macková (1887-1969) - malířka, grafička, rodačka ze Studeňan, životní družka Josefa Váchala. Je pochována na hřbitově v Radimi.

Letošní sezónu zahájíme provoz muzea.

K obci Radim náleží obec Tužín, Podhájí, Studeňany a Lháň. Celkem mají 423 obyvatel.

kostel autobusové spojení prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Jičín

Telefon: 493 597 125

Telefon: 731 409 498

Email: ou.radim@centrum.cz