Hranice

Hranice jsou významným kulturním a průmyslovým městem s bohatou architekturou a výjimečnými přírodními zajímavostmi. Leží v prostoru Moravské brány převážně na pravém břehu řeky Bečvy, v nadmořské výšce cca 260 m a žije v nich zhruba 19 tisíc obyvatel. Těsně před tím, než řeka Bečva dosáhne města, protéká hlubokým údolím, tzv. teplickým kaňonem. Na jeho obou březích se rozprostírá unikátní krasové území zvané Hranický kras, v němž se nacházejí mj. dva jedinečné přírodní výtvory.

Prvním je Hranická propast. Jícen Propasti je dlouhý 104, široký 34 a hluboký 69,5 metrů. Jeho zdánlivé dno tvoří zelené jezírko, ale Propast pokračuje podstatně hlouběji, obřími prostorami zatopenými kyselkou. V září 2016 dosáhl dálkově řízený robot rekordní hloubky 404 metrů pod hladinou, čímž se Hranická propast stala nejhlubší zatopenou propastí na světě. Za svoji extrémní hloubku vděčí právě kyselce. Propast a její okolí jsou součástí Národní přírodní rezervace Hůrka u Hranic.

Druhým unikátem jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně ležící na území stejnojmenné národní přírodní památky. Vytvořila je také kyselka a mají proto specifické mikroklimatické podmínky, které umožnily vznik jedinečné výzdoby. Stěny zdobí krystaly vzácného minerálu aragonitu a různé typy hydrotermálních sintrů, např. raftové stalagmity nebo kulovité sintrové povlaky připomínající pocukrované koblihy. Jsou nejteplejšími jeskyněmi u nás s celoroční stálou teplotou vzduchu okolo 14,5°C.

Nedaleko Hranic leží malebné lázně Teplice nad Bečvou, kde se léčí především nemoci srdce a krevního oběhu. Hlavním léčebným prostředkem je zde opět kyselka, tedy minerální voda s vysokým obsahem oxidu uhličitého, která se používá k vanovým koupelím. Čerpá se z hlubokých vrtů a na několika místech je možné ji i ochutnat.

Dalšími atraktivními zajímavostmi historického centra Hranic jsou: Farní kostel Stětí sv. Jana Křtitele, renesanční zámek s arkádami, unikátně zastřešenou dvoranou a Muzeem na zámku se stálou expozicí historických zbraní a modelem města Hranic z 18. století. Milovníci vyhlídek si přijdou na své v budově staré radnice, kde se kromě muzea s gotickým sálem nachází i vyhlídková věž. Lákavou novinkou jsou komentované prohlídky bývalých vojenských ústavů, nebo prohlídky města s průvodcem. Dále je možno navštívit Galerii Synagoga, židovský hřbitov často vyhledávané poutní místo Kostelíček nebo technickou památku viadutky.

Město Hranice nabízí i spoustu možností aktivního trávení volného času. Lákavý je moderní aquapark s vodními atrakcemi vhodný pro celou rodinu v létě i zimě, bikrosová dráha, tenisové kurty, golfové hřiště v Radíkově, 161 kilometrů dlouhá cyklostezka Bečva a mnoho dalšího.

Kdy je dobré přijet:
Duben – Evropské jazzové dny, Hranice, www.kultura-hranice.cz, Květen - Zámecká rallye historických vozidel, Hustopeče nad Bečvou, www.ihustopece.cz - Otevírání Kolonády v lázních Teplice n. B. - Air-auto-moto veteranfest, Drahotuše - Helfštýnský okruh, Helfštýn , Červen - Pivní slavnosti, Bělotín, www.belotin.cz, Červenec – srpen - Hranické kulturní léto (koncerty všech žánrů), Hranice, www.kultura-hranice.cz - Promenádní koncerty, lázně Teplice nad Bečvou, www.lntb.cz Červenec - Anenská pouť, Drahotuše, www.kultura-hranice.cz Srpen - Hustopečské dny (obecní slavnosti na zámeckém nádvoří), Hustopeče nad Bečvou, www.ihustopece.cz - Revival festival Rock Trey Fest, Hranice Září - Střítežské hody, Střítež nad Ludinou, www.striteznl.cz - Dny Evropského dědictví, Hranice, Prosinec – Adventní a vánoční koncerty, Vánoční programy na náměstí, Hranice, www.kultura-hranice.cz Důležité http: www.infocentrum-hranice.cz, www.mesto-hranice.cz, www.mkz-hranice.cz, www.aquaparkplovarnahranice.cz, www.hranicko.eu, www.ltnb.cz, www.caves.cz, www.helfstyn.cz, www.hranickapropast.cz

Turistické informační centrum pak nabízí prohlídky města s průvodcem či výstup na ochoz radniční věže.

Turistické informační centrum Hranice (MěÚ Hranice), Pernštejnské nám. 1, 753 01 Hranice

Červen–Září Po–Pá: 7.00–18.00 hod., So: 8.00–12.00 hod.

Říjen–Květen Po–Pá: 8.00–17.00 hod., So: 8.00–11.00 hod.

Předprodej Turistické informační centrum Hranice (na zámku), tel. 581 607 479.

Předprodej Stará střelnice, tel. 581 602 187 nebo knihkupectví Ezop (horní podloubí),tel: 581 602 547

muzeum na zámku
stálá expozice
HRANICE NA MUŠCE
výstava historických zbraní
MODEL HISTORICKÉHO JÁDRA MĚSTA
jak vypadalo historické centrum města Hranic v 18. století

Podrobnosti o výstavách a akcích naleznete ve fotogalerii města.

 

 

 

autoservis banka cykloservis kavárna, cukrárna kostel lékárna lékař odtahová služba policejní služebna pošta poznávací turistika veterinář vinárna autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika hotel hrad informace možnost ubytování muzeum pension pivnice prodejna potravin restaurace vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí





Kontakty

Kraj: Olomoucký kraj

Okres: Přerov

Telefon: 581 607 479