Nechanice

NECHANICE

Nechanice leží téměř uprostřed na spojnici mezi Hradcem Králové a Novým Bydžovem, na řece Bystřici. Centrem Nechanic je rozlehlé obdélníkové Husovo náměstí, kde stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie, který se několikrát přestavoval. Jeho dnešní podoba je z roku 1833. Nedaleko se nachází masivní pomník Mistra Jana Husa, postavený přičiněním Sokolské jednoty v roce 1904. Uprostřed náměstí v malém parčíku je umístěno sousoší sv. Anny z roku 1737. Po obvodu náměstí je většina budov ze současnosti i minulosti města, včetně bývalé radnice. Na nedalekém Malém náměstí upoutá pozornost socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1730.

Naším městem a jeho nejbližším okolím vedou tři turistické trasy, které návštěvníky provedou mírně zvlněnou krajinou s lesy po četných památkách z válečného roku 1866, jejichž centrem je hromadný vojenský hřbitov v přilehlém lesíku Bažantnice na sever od Nechanic. V Nechanicích v Restauraci u Ságnerů můžete navštívit unikátní muzeum hraček. Více na www.sagner.cz/restaurace/muzeum-hracek/.

V současné době mají Nechanice tyto místní části: osadu Komárov, Lubno, Nerošov, Sobětuš, Staré Nechanice, Suchou a Tůni.

I v místních částech Nechanic nalezneme mnoho zajímavostí. Například ze mlýna v Tůni pochází Ludmila Konárovská, babička Bedřicha Smetany, jehož praděd žil ve Starých Nechanicích, kde měl v 17. století svůj grunt. Před bývalým hostincem v Lubně je socha sv. Jana Křtitele přemístěná ze sádovského zámku a obnovena v roce 1847. V Suché, na pomníku padlých z I. světové války je umístěna původní busta T. G. Masaryka, která zde zůstala uchráněna před nástrahami minulých let. V Nerošově je nemovitou kulturní památkou mlýn, jeden z několika posledních zachovaných v okrese Hradec Králové a také jeden z nejstarších v kraji. V osadě Komárov se nachází rybník, který je často vyhledávaný zejména rybáři.

Informace o kulturním dění v Nechanicích získáte na www.nechanice.cz a nově také na Facebooku na profilu KD Nechanice.

Zajímavosti

Rašínova ZŠ

Na místě dnešní Rašínovy základní školy stály původně domy dva - Měšťanská škola chlapecká, která byla otevřena v roce 1895 a o deset let později k ní byla přistavěna Měšťanská škola dívčí. Ta byla postavena v místech, kde stával rodný dům JUDr. Aloise Rašína, prvního ministra financí Československé republiky. Na budově školy byla v roce 1992 znovu odhalena pamětní deska tomuto významnému nechanickému rodákovi.

 

 Kostel Nanebevzetí Panny Marie 

Tato stavba je dominantou Husova náměstí. Kostel je trojlodní stavba s věží před západním průčelím, kde je nad hlavním vchodem umístěn znak rodu Harrachů.

 

 Kulturní památka – objekt pošty

Dominantu severní strany Husova náměstí tvoří od r. 1897 budova bývalé Občanské záložny.

 

 Zámek Hrádek u Nechanic

Zámek Hrádek u Nechanic je v Čechách kromě Hluboké nad Vltavou nejvýznamnější stavbou romantické architektury inspirované stylem anglické gotiky, snažící se navodit představu středověkého šlechtického sídla. Byl postaven pro hraběte Františka Arnošta Harracha v letech 1841 – 1854 na návrší u vesnice Hrádek.

Na Hrádku se nachází také golfové hřiště, které má 9 jamek s celkovým parem 66 a díky své poloze ve staletém zámeckém parku, nabízí svým návštěvníkům mimořádný zážitek. Uprostřed parku se nachází již zmíněný neogotický zámek Hrádek, který je hráčům na řadě jamek romantickou kulisou.

Hojně navštěvován je také vojenský hřbitov v lesíku Bažantnice a památníky z prusko-rakouské války 1866 ve Štrossových sadech v Nechanicích.

 

Členem mikroregionů

Mikroregion Nechanicko, svazek obcí

banka bar - nonstop kavárna, cukrárna kostel lékárna lékař parkoviště pěší turistika pošta autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování muzeum pivnice prodejna potravin restaurace víceúčelové hřiště zámek

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí




Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Hradec Králové

Telefon: 498 773 811

Telefon: 495 441 120

Email: kdnechanice@seznam.cz

Email: podatelna@nechanice.cz

Web: www.nechanice.cz