Staňkov

Staňkov, po zprovoznění obchvatu města v roce 2016, leží mimo hlavní silnici I/26 z Plzně do Domažlic a pokračující dále na hranici s Německem. Rozkládá se v širokém údolí řeky Radbuzy v nadmořské výšce 387 m. Do roku 1938 to byly lokality dvě, Staňkov městečko na levém a Staňkov ves na pravém břehu řeky. Poprvé se zmínka o existenci Staňkova, a to vsi, objevuje již v roce 1233 na listině, v níž jako svědek vystupuje také Vitlo ze Staňkova, který sídlil na nedalekém hrádku Lacembok.

Staňkov městečko se připomíná v roce 1367. Obě lokality patřily chotěšovskému klášteru, za husitských válek bylo městečko zastaveno Zdeňkovi z Drštky, majiteli horšovskotýnského panství, a to do roku 1624, kdy bylo opět postoupeno původnímu majiteli. Staňkov-ves byla k horšovskotýnskému panství přikoupena v roce 1576 a patřila k němu až do konce feudalismu.

Na konci 13.století se ve Staňkově vsi připomíná kostel sv. Jakuba Většího, při kterém byla zřízena také škola. V městečku zřídil klášter v roce 1627 radnici a získal pro něj také významné privilegium zajišťující právo týdenního trhu a dvou výročních jarmarků, udělené v roce 1690 císařem Leopoldem I.

Dnešní Staňkov má se svými částmi Krchleby, Ohůčov a Vránov 3239 stálých obyvatel a téměř 120 hlášených cizinců. Je správním a hospodářským centrem a je pověřen výkonem státní správy pro 12 obcí. Ordinují zde praktičtí, zubní a odborní lékaři, je tu pošta, lékárna, kino, knihovna, Lidový dům, základní škola, základní umělecká škola, soukromá střední škola BEAN, mateřská škola, děkanský úřad, sokolovna, sportovní areál s dvěma fotbalovými hřišti a tenisovými kurty, víceúčelové sportovní hřiště s umělým povrchem a nové školní hřiště při základní škole, sportovní letiště, tři penziony a několik restaurací.

Spojení Staňkova s okolím zajišťuje železnice, na níž byl provoz zahájen v roce 1861 a autobusová doprava.

Nejvýznamnější kulturní stavební památkou je kostel sv. Jakuba Většího gotického původu, barokně upraven v roce 1738. Dnešní podobu získal při poslední stavební úpravě v II. polovině 80. Let 20. století. V současné době dostává původní podobu při další velké opravě. Na náměstí stojí Stará radnice přestavěná do dnešní podoby po požáru v roce 1794 a do konečné podoby počátkem 20.století. Na vrchu Mastníku je kaple panny Marie Lurdské postavená v roce 1898. Technickou památkou je železobetonový most přes Radbuzu postavený v letech 1920-1921, do dnešní podoby opravený koncem roku 2017. V běžné zástavbě je několik domů zařazených do seznamu kulturních památek.

Zajímavý cíl pro turisty představuje hrádek Lacembok s rybníky, gotický kostel v Čečovicích z konce 14. století, Horšovský Týn (10km) a Domažlice (20km).

Nejbližší hraniční přechody do Bavorska jsou Folmava, Všeruby, Lísková a Železná.

Bližší informace získáte na Městském úřadě - číslo telefonu 379 492 411.

autoservis banka benzinová stanice cykloservis dětské hřiště fitcentrum fotbalové hřiště houbaření kadeřnictví kaplička kino kosmetika kostel lékárna lékař naučná stezka památný strom pěší turistika pošta sportovní létání veřejný internet veterinář vojenské opevnění autobusové spojení pension prodejna potravin restaurace tenis vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Plzeňský kraj

Okres: Domažlice

Telefon: 379 492 411

Email: podatelna@mestostankov.cz

Web: www.mestostankov.cz